Starostové a lidovci požadují zrušení zákona o zdanění církevních restitucí. Připravují ústavní stížnost.

Boj o církevní restituce v Česku pokračuje. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) požaduje u Ústavního soudu zrušení zákona o zdanění náhrad církvím. Kromě nich připravují ústavní stížnost také lidovci. Ti už kvůli zrušení zákona nasbírali 38 senátorských podpisů.

Sněmovna schválila zdanění církevních náhrad v dubnu. Prosadila ho koalice hnutí ANO a ČSSD za podpory komunistů a SPD, když přehlasovala veto Senátu.

Prezident Miloš Zeman zákon podepsal 2. května.

Církve mají hradit daň z peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, od příštího roku.

„Bylo zřejmé, že tento zákon je z mého pohledu protiústavní. Jde nám o principy právního státu. Nejde o to, jestli dotčeným subjektem jsou církve, ale o to, že je poškozováno něčí právo,“ řekl senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Hnutí tak reaguje na další návrh, kteří připravuje KDU-ČSL. Ti se ve svém návrhu zabývají hlavně obranou církví. Pod jejich ústavní žádost už se podepsalo 38 senátorů.

Třetí návrh připravuje ve sněmovně poslanec ODS Marek Benda.

„Já bych chtěl v našem podání akcentovat ještě tu hlubokou nespravedlnost, která je vytvořena mezi církvemi,“ uvedl Benda s tím, že nejpostiženější jsou malé církve a židovská obec.

Svůj podpis už přislíbili poslanci TOP 09, starostů, lidovců, občanských demokratů a připojí se také část Pirátů.

Zdanění církevních restitucí si komunisté stanovili jako z jednu klíčových podmínek toho, aby podpořili Babišův kabinet s ČSSD.

Stát by zdaněním náhrad mohl podle KSČM získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard, které církvím posílá. Platný zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Zákon má také pomoci k postupné odluce státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se totiž postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Církve budou platit daň z restitucí, rozhodli poslanci. Přehlasovali veto Senátu

(pel)