Zdravotní pojišťovny přestanou od srpna 2019 hradit brýle.

Zdravotní pojišťovny přestanou přispívat na brýle a brýlové čočky lidem starším 14 let. Skončí tak nejlevnější varianta brýlí zcela zdarma i příspěvek pojišťovny na dražší skla nebo obruby. Pozastavením proplácení peněz ušetří pojišťovny ročně stovky milionů korun. 

Informaci uveřejnil server Aktuálně.cz.

„Brýlové obruby budou hrazeny pouze u věkové skupiny do 14 let včetně, u ostatních bude úhrada obrub zrušena. Brýlové čočky budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v omezených indikacích,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pro Aktuálně.cz.

Pacienti s více než 10 dioptriemi budou mít výjimku na plastové brýlové čočky.

Kontaktní čočky pojišťovny hradí jen pacientům, u nichž je to indikováno ze zdravotních důvodů.

V Česku nosí brýle asi 6 milionů lidí. V současné době mají nárok na úhradu kompletních brýlí z veřejného zdravotního pojištění jednou za tři roky, pokud se jim oční vada nemění.

Pojišťovna hradí obyčejné skleněné čočky a 150 korunami přispívá na obruby.

Pozastavením proplácení peněz na brýle ušetří pojišťovny stovky milionů korun ročně. Ty by pak měly jít na jiné příspěvky.

„Budou například využity u dětských pacientů, kterým je nově hrazeno oboustranné sluchadlo místo jednoho, či senzor na kontinuální měření glykemie,“ dodala Štěpanyová.

V loňském roce pojišťovny přispěly na brýlové obruby dospělým částkou více než 100 milionů korun, další desítky milionů platí za skla brýlí.

(pel)