Papež František při návštěvě Bulharska opět bránil uprchlíky.

Papež František při návštěvě Bulharska znovu bránil migranty. Tamní obyvatele vyzval, aby byli vůči uprchlíkům vstřícnější. Podle papeže by si měli uvědomit, že běženci utíkají před válkou a bídou. 

Bulharská středopravá vláda má vůči migrantům odmítavý postoj. Prosazuje například zřízení uprchlických center mimo území Evropské unie a odmítla se připojit ke globálnímu paktu OSN o migraci.

Papež mimo jiné prohlásíl, že by Bulhaři neměli zavírat oči ani srdce těm, „kteří klepou na jejich dveře”. Migranti podle něj utíkají před válkou, konflikty a hroznou chudobou, aby našli „bezpečí a příležitost”.

Během návštěvy Bulharska Svatý otec navštívil uprchlické centrum, kde jsou převážně běženci ze Sýrie a Iráku.

Na programu má také setkání s pravoslavným patriarchou Neofitem.

Nejvyšší představitelé pravoslavné církve v Bulharsku ale předem oznámili, že se nezúčastní modliteb ani bohoslužeb s papežem, protože pozvání pro papeže vydaly státní úřady. Naznačila tak, že jí byla v plánování Františkovy návštěvy přisouzena jen druhořadá role.

Papež František se o vstřícnější postoj vůči migrantům zasazuje po celou dobu svého „úřadování“ ve Vatikánu. Naposledy na konci dubna 2019 daroval půl milionu dolarů (11,5 milionu korun) na podporu migrantů, kteří se snaží z Mexika proniknout do USA.

Papež začal sponzorovat migranty. Věnoval 11 milionů běžencům, kteří se dobývají do USA

(pel)