Česká vláda posílá ukrajinským neziskovkám desítky milionů korun.

Babišova vláda poslala za poslední dva roky 35 milionů korun ukrajinským neziskovým organizacím. Peníze byly určeny na ekonomickou transformaci země, boj s korupcí, podporu ukrajinských médií nebo obranu lidských práv. Česko navíc počítá s tím, že další miliony pošle na Ukrajinu i v příštích letech.

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„Podpora těchto projektů přinesla nejen konkrétní výstupy, ale rovněž přispěla ke značnému zviditelnění ČR jak v přijímající zemi, tak mezi ostatními dárci,“ je uvedeno ve zprávě ministerstva zahraničí.

Česko se tak zařadilo k zemím, které se podílejí na obnově Ukrajiny. Kromě ČR k těmto zemím patří například Německo, USA, Kanada či Japonsko.

Téměř 16 milionů šlo v rámci veřejných grantových výzev na 19 projektů místních nevládních organizací.

Víc než milionem korun Česko podpořilo např. projekt zaměřený na právní podporu a obhajobu ukrajinských občanů na Donbase.

Projekt Spravedlivý internet dostal 1,5 milionu korun.

Centrum pro ekonomické strategie získalo na projekt nazvaný Kritické myšlení proti populismu 1,3 milionu.

Další peníze poskytla zemi  i Česká rozvojová agentura. Jednalo se o 19 milionů korun, které putovaly na obnovu škol, studentských kolejí a peněz se dočkala i Lvovská státní univerzita ukrajinského ministerstva vnitra.

Tím však pomoc Ukrajině ze strany Česka rozhodně nekončí. V červnu 2018 totiž vláda schválila pokračování podpory rozvojových a transformačních aktivit v této zemi. Kabinet tak počítá s 20 miliony korun letos i v nadcházejících dvou letech.

(pel)