Centrální banky přestaly vydávat bankovky v hodnotě 500 eur, přezdívané také jako "Bin Ládinovy bankovky".

Většina centrálních bank Německa a Rakouska přestaly jako jedny z posledních v eurozóně vydávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur (12 852 Kč), v některých kruzích známé jako „Bin Ládinova bankovka“. Je to z důvodu obav, že ji využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz. 

Většina bank v eurozóně přestala bankovky v hodnotě 500 eur emitovat už koncem ledna.

Německo a Rakousko ale měly kvůli většímu používání této bankovky výjimku.

Bankovky však i nadále zůstávají platným platidlem.

Pětiseteurová bankovka patří celosvětově k bankovkám s nejvyšší nominální hodnotou.

Bankovka byla dána do oběhu spolu s dalšími eurobankovkami v roce 2002. Poslední bankovky v hodnotě 500 euro byly vytištěné v roce 2014 a v oběhu jsou nyní bankovky z těchto zásob.

Podle statistik ECB se tyto bankovky na celkovém počtu eurobankovek v oběhu podílejí jen 2,4 procenty, na celkové hodnotě však více než 20 procenty. Na konci listopadu 2019 bylo v oběhu 521 milionů bankovek v hodnotě 500 eur.

Důvodem ukončení vydávání bankovek o nejvyšší nominální hodnotě jsou obavy, že je využívají zločinci a militantní skupiny k financování svých aktivit a praní špinavých peněz.

V některých kruzích si dokonce vysloužila přezdívku Bin Ládinova bankovka a Europol upozornil, že kufr obsahující 500eurové bankovky v hodnotě jeden milion eur váží pouze 2,2 kilogramu.

(pel)