Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vyhrožuje firmám v Česku milionovými pokutami za dvojí kvalitu potravin.

Dvojí kvalita potravin v Česku zřejmě už jen tak neprojde. Ministerstvo zemědělství chce v novele zákona obejít rozhodnutí europarlamentu a dvojí kvalitu zakázat. Podniky, které by i nadále šidily zákazníky, chce trestat pokutou až 50 milionů korun. 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tak chce zpřísnit Evropou schválenou směrnici o ochraně spotřebitele. V praxi totiž podle směrnice Evropského parlamentu výrobci i nadále budou moci prodávat v členských zemích EU výrobky ve stejném obalu s různým složením.

„Cílem našeho návrhu je, aby potraviny, které se svými vlastnostmi liší, výrobci spotřebitelům nenabízeli ve stejném obalu, označení, barvě, grafice či se stejným marketingem,“ řekl Toman.

Podle Tomana by mělo být v zákoně výslovně uvedeno, že je zakázané uvádět na trh potravinu označenou totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, pokud má jiné složení nebo vlastnosti.

„Problém s dvojí kvalitou potravin se týká především nadnárodních společností. Nemůžeme připustit, aby fakticky existovali občané několika kategorií. Je nutné spotřebitelům zajistit férové zacházení,“ uvedl ministr.

Nově směrnice schválená europarlamentem totiž dvojí kvalitu potravin nezakazuje. Podle textu, který odsouhlasili poslanci Evropského parlamentu, bude muset Evropská komise situaci za dva roky znovu posoudit a rozhodnout, zda by neměla být zařazena mezi nekalé obchodní praktiky.

Zatímco evropskou legislativu by měly nyní členské státy převést do svého právního řádu do dvou let, podle Tomana by měla připravovaná národní úprava nyní jít na jednání vlády a následně do sněmovny. Začít platit by tak mohla do jednoho roku.

Dodržování nového předpisu by měla kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení by hrozila pokuta až 50 milionů korun.

Česko prohrálo boj o složení výrobků: Zákaz dvojí kvality potravin v europarlamentu neprošel

(pel)