Putin chce přeměnit Ukrajinu na území obývané výhradně Rusy. Všem Ukrajincům nabídl ruské občanství.

Ruský prezident Vladimir Putin chce všem Ukrajincům nabídnout ruské občanství. Ruský prezident to oznámil v průběhu pekingského summitu. Rusko zvažuje, že ve zjednodušeném řízení nabídne občanství všem obyvatelům Ukrajiny, nejen těm z oblastí, které jsou dnes pod kontrolou proruských autonomních sil.

Šéf Kremlu tento týden podepsal dekret, který výrazně usnadňuje lidem ze separatistického Donbasu získat občanství Ruské federace. Ukrajina se proti tomu ohradila a stěžovala si Radě bezpečnosti OSN.

Nyní šel Putin ve své snaze ještě dál.

„Zvažujeme, že občanství ve zjednodušeném řízení udělíme všem občanům Ukrajiny, nejen obyvatelům Luhanské a Doněcké (lidové) republiky,“ oznámil Putin.

Autonomní republiky ve východoukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti zatím nebyly mezinárodně uznány.

Putin už dříve podpis výše zmíněného dekretu označil za humanitární akt. Dekret zaručuje, že ruské úřady žádost o občanství vyřídí do tří měsíců. Podmínkou obdržení ruského pasu je slib věrnosti Rusku.

Putinovo rozhodnutí odsoudili odstupující ukrajinský prezident Petro Porošenko i nově zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň vyzval Západ, aby zpřísnil sankce proti Rusku.

Zjednodušený režim získání ruského pasu využívají už obyvatelé Podněstří, separatistického moldavského regionu osídleném většinovými Rusy. V roce 2002 začalo Rusko vydávat pasy také obyvatelům odtrženeckých gruzínských republik Abcházie a Jižní Osetie, kde má nyní ruské občanství 85 procent populace. (sfr)