Z Evropského parlamentu se stane holubník, pokud do něj budou zvoleni europoslanci z Velké Británie, která odchází z EU. (ilustrační foto: redakční koláž)

Z Evropského parlamentu se stane holubník, varoval europoslanec a dlouholetý belgický premiér Guy Verhofstadt v souvislosti s konáním voleb do Europarlamentu ve Velké Británii. Podle renomovaného politického serveru Politico se Evropská unie děsí role všech potenciálních britských zástupců v novém Evropském parlamentu.

Podle tohoto zdroje není žádných pochyb, že se europoslancem stane opět Nigel Farage, pokud se Velká Británie zúčastní květnových eurovoleb. Farage byl předsedou strany UKIP, která prosazovala nezávislost Velké Británie a tedy její odchod z Unie.

Euroskeptik Farage je však prý pro Evropský parlament před blížícími se volbami nejmenším postrachem. Větší obavy panují z nových britských europoslanců, kteří budou zvoleni v případě, že nedojde včas k dohodě o brexitu.

Průzkumy ukazují, že Farageova Brexit Party by měla pravděpodobně největší zastoupení z britských stran v Evropském parlamentu.

Britská účast ve volbách by však zasadila velkou ránu plánované iniciativě EU, která se snaží o obměnu podoby parlamentu. Od loňského února je v plánu snížení počtu europoslanců ze 751 na 705 s tím, že 27 křesel, která doposud náležela Britům, mělo připadnout 14 členským státům, které v Europarlamentu byly „nedostatečně reprezentovány“.

Tento plán byl však pozastaven a Evropský parlament přenechal na zmíněných 14 členských státech, aby se rozhodly, jak se zachovají.

Některé pravděpodobně zvolí všechny europoslance v květnových eurovolbách a budou vyčkávat, zdali Britové EU opustí.

Další země mají v plánu uspořádat v případě brexitu doplňovací volby .

„Z parlamentu to udělá naprostý holubník,“ prohlásil belgický europoslanec Guy Verhofstadt. Zmínil také, že umělec Banksy už zobrazil Westminster jako dům plný opic a k podobné karikatuře by ho mohlo inspirovat i dění v Evropském parlamentu.

Hrozí také, že se britští europoslanci budou po volbách podílet na obsazování klíčových postů EU, ačkoliv z ní budou na odchodu.

„Britští poslanci budou muset být bráni v potaz v této hře o trůny,“ řekla výzkumnice Agata Gostyńska-Jakubowska s tím, že to přinese jen chaos.

Zástupci Evropského parlamentu připomínají, že nic jako přechodný nebo omezený mandát neexistuje.

„Velké Británii zůstávají veškerá práva a povinnosti, což platí i pro europoslance, až do dne, kdy EU opustí,“ řekl jeden z nich serveru Politico. (sfr)