Vypínání televizního vysílání DVB-T začne v ČR na konci listopadu 2019. Přechod vyjde zhruba na 1 miliardu korun.

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T v Česku začne na konci listopadu 2019. Nejdříve přestane signál šířit Žižkovský vysílač a Cukrák. Vysílání ve standardu DVB-T pak definitivně skončí v červnu 2020. Celý přechod na DVB-T2 bude stát zhruba jednu miliardu korun.

Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací.

Jako důvod pro přechod na formát DVB-T2/HEVC se uvádí nutnost uvolnit pásmo 700 MHz pro mobilní operátory, a to v rámci celé Evropy. DVB-T2 využívá pro šíření televizního signálu menší rozsah spektra.

Z Cukráku a Žižkovského vysílače bude nejprve 27. listopadu ukončeno vysílání multiplexu České televize. Postupně se budou vypínat vysílače i v dalších regionech, a to jak v síti ČT, tak i ve vysílací síti Českých Radiokomunikací a dalších operátorů.

Síť ČRa, která zahrnuje programy Novy, Primy nebo Barrandova, zahájí vypínání 8. ledna 2020. Přechod na nové sítě ve standardu DVB-T2 by měl být kompletně hotový do konce června 2020.

Podle průzkumu Nielsen Admosphere ví o přechodu na DVB-T2 83 procent diváků.

Připraveno na přechod je pak 43 procent domácností, které vlastní přijímač podporující technologii.

Podle ředitele strategie a regulace ČRa Marcela Procházky vyjde domácnost přechod z DVB-T na DVB-T2 nejméně na 550 Kč, což je cena nového set top boxu. Lze přitom využít stávající anténu.

Přechod na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde stát na zhruba 1 miliardu korun. Jde zejména o náklady (uhrazené soukromým provozovatelům vysílačů) na vysílání prostřednictvím přechodových sítí, náklady související se změnou přídělů kmitočtů nebo výdaje spojené s odstraňováním rušení signálu mobilních sítí.

(pel)