Novým prezidentem Ukrajiny bude televizní komik a herec Volodymyr Zelenskyj.

Novým ukrajinským prezidentem bude televizní komik a herec Volodymyr Zelenskyj, který ve volbách získal podporu 73,2 procenta voličů. Nynější prezident Petro Porošenko získal 24,5 procent. Oficiální výsledky zveřejní ústřední volební komise do 10 dnů. 

Zelenskyj už po zveřejnění předběžných odhadů poděkoval voličům za podporu a slíbil jim, že jejich důvěru nezklame.

Současný prezident Petro Porošenko porážku uznal. Prohlásil ale, že navzdory neúspěchu z politiky neodejde. Vyzval své stoupence, aby se nikdy nevzdali.

V Moskvě prognózu komentoval šéf zahraničního výboru horní parlamentní komory Konstantin Kosačov, podle něhož je výsledek pro Porošenka „ponižující a ostudný“. Podle ruského politika si exprezident porážku zaslouží.

Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.

Zelenskyj byl favoritem 2. kola prezidentských voleb. První kolo suverénně vyhrál s více než 30 procenty hlasů. Stávající prezident a miliardář Petro Porošenko dostal přes 16 procent hlasů.

Zelenskyj je na Ukrajině znám ze satirického pořadu Služebník lidu o tom, jak se středoškolský učitel bojující s korupcí stane hlavou státu. Uvedl, že by byl rád, kdyby byla Ukrajina členem EU a NATO, ale přál by si, aby o se o tom rozhodlo v referendech.

Zastává přímou demokracii, rád by zavedl odvolatelnost politiků. V rámci boji proti korupce by zbavil prezidenta, poslance i soudce imunity. Soudy by změnil na porotní.

Porošenka oslabily korupční skandály, poslední se týkal předražených nákupů zbraní. Současný prezident je oligarcha, který se prosadil v potravinářství. Vlastní továrnu na výrobu čokolády Roshen. Loni činily jeho příjmy 1,56 miliardy hřiven (1,3 miliardy korun).

(pel)