Ministra spravedlnosti Kněžínka ve funkci ministra spravedlnosti nečekaně střídá Zemanova poradkyně Benešová. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Nahrazení ministra spravedlnosti Jana Kněžínka poradkyní prezidenta Zemana, bývalou ministryní Marií Benešovou zpochybňuje principy právního státu, varovala Soudcovská unie ČR. Vyzvala vládní představitele, aby lépe vysvětlili odchod ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) z postu ministra spravedlnosti.

Zatím není zřejmé, proč má Kněžínka ve funkci ministra spravedlnosti vystřídat poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová, což podle Unie „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“.

Kněžínek ve čtvrtek oznámil, že se k 30. dubnu rozhodl rezignovat.

Nahradí ho Marie Benešová, kterou nominoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Hrad už potvrdil, že ji prezident jmenuje do funkce.

Část opozice pokládá odchod Kněžínka za vynucený a výměnu dává do souvislosti s kauzou Čapího hnízda, v níž předseda vlády čerstvě čelí návrhu na podání obžaloby.

„Ministr spravedlnosti má v České republice velmi silný vliv na justici, vytváří podmínky pro výkon soudní moci,“ podotkla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Ta tvrdí, že změny na postu ministra vždy dočasně destabilizují justici, a měl by k nim proto být pádný důvod. K vystřídání Kněžínka podle Zemanové ale vláda žádný takový důvod neuvedla.

„Ministr spravedlnosti byl ve své funkci několik měsíců, během kterých ministerstvo pod jeho vedením plnilo své povinnosti a dosáhlo několika významných výsledků,“ uvedla prezidentka Soudcovské unie.

Kněžínek podle ní například zlepšil poměry administrativních pracovníků soudů nebo předložil významnou novelu zákona o soudech a soudcích.

Kněžínek působil ve funkci ministra spravedlnosti zhruba deset měsíců. Nyní se vrátí na úřad vlády.

Kněžínek uvedl, že nikdy netoužil po politické kariéře a že rezignaci zvažoval dlouho. Původně ji prý směřoval na léto, nakonec ale jeho krok uspíšilo to, že „již nechtěl čelit mediálním spekulacím o svém konci ve funkci“.

Označil za logické skončit v okamžiku, kdy odchází i jiní ministři.

Unie státních zástupců označila jeho odchod za překvapivý. (sfr)