Miliardáře Vítka začaly po Spojených státech vyšetřovat už i švýcarské úřady kvůli financování lyžařského resortu ve švýcarském kantonu Valais, který patří právě Vítkovi.

Čtvrtého nejbohatšího Čecha a majitele realitní skupiny CPI Property Group Radovana Vítka začaly vyšetřovat už i švýcarské úřady. Ty se zaměřily na financování několika obchodů souvisejících s lyžařským resortem ve švýcarském kantonu Valais, který patří právě Vítkovi. Český miliardář kromě toho čelí také žalobě ve Spojených státech o téměř 70 miliard korun. 

Zprávu uveřejnil server ihned.cz.

Švýcarské úřady se zaměřily na vlekařskou společnost Crans-Montana Aminona (CMA).

Zde mělo v roce 2016 docházet k podezřelému navyšování kapitálu, který firma využívala ke zvyšování svého podílu ve spřízněných společnostech.

Generální prokurátor odmítl v souvislosti s aktuálním vyšetřováním sdělit bližší informace.

Někteří představitelé okolních vesnic, s nimiž Vítek vlastní vlekařskou firmu Crans-Montana Aminona (CMA), mu už dříve vyčetli, že firmě před 3 lety prodal příliš draho svou jinou firmu CMA Immobilier, která v horském středisku vlastní parkoviště a restaurace.

Jeden z nejbohatších Čechů proto pak navrhl, že firmu odkoupí zpět za stejnou cenu, jako před dvěma lety prodával, tedy zhruba 800 milionů korun.

Kromě vyšetřování ve Švýcarsku čelí Vítek čelí spolu s J&T Bankou v USA žalobě za téměř 70 miliard korun.

Společnost Investhold bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti Marka Čmejly a Jiřího Diviše spolu s fondem Kingstown Capital tvrdí, že je Vítek při převzetí developerské skupiny Orco připravil o více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun).

Vítkova CPI čelí žalobě bývalých uhlobaronů o téměř 70 miliard korun

(pel)