Americký prezident Donald Trump vyčetl Evropské unii, že je vůči Velké Británii příliš tvrdá při brexitu. (Ilustrační foto: Na snímku Trump a předseda Evropské rady Donald Tusk)

Americký prezident Donald Trump vyčetl Bruselu tvrdý postup vůči Londýnu při brexitu a varoval EU, aby na to nedoplatila. Podle něj se Evropská unie chová k Velké Británii špatně. Na summitu v Bruselu se mezitím lídři EU shodli na tom, že brexit bude odložen do konce října. 

„Je to špatné, že se Evropská unie chová vůči Spojenému království a brexitu tak tvrdě,“ napsal americký prezident na Twitteru.

Podobně „brutálně“ prý Evropská unie vystupuje jako obchodní partner Spojených států.

Unijním lídrům vzkázal, aby se jim jejich chování nevrátilo.

Velká Británie zatím zůstane členem EU. Brexit bude odložen do konce října, rozhodl summit v Bruselu. Pokud britský parlament schválí dohodu o vystoupení, odejde země z Unie dřív.

„Pro Spojené království to znamená dodatečných šest měsíců. V této době bude další postup plně v britských rukou,“ prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Britská strana podle něj může nejen ratifikovat smlouvu, ale také přehodnotit celou svou strategii okolo brexitu. Kromě toho má Británie do konce října možnost svou žádost o odchod zcela stáhnout.

O odklad požádala Brusel britská premiérka Theresa Mayová, protože se britští politici stále nebyli schopni domluvit na tom, jakým způsobem vlastně chtějí z EU odejít.

Pokud by lídři států unie s žádostí o odklad nesouhlasili, Spojené království by automaticky vystoupilo už zítra, tedy 12. dubna bez jakékoliv dohody.

Vyloučené není ani to, že Británie nakonec z EU odejde ještě před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat mezi 23. a 26. květnem.

(pel)