Po ministru dopravy Danu Ťokovi končí v Babišově vládě i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) padaly hlavy. Předseda vlády se rozhodl vyměnit ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (ANO). A odchod z funkce oznámil i ministr dopravy Dan Ťok (ANO). 

„Já jsem navrhnul panu prezidentovi dvě změny v naší vládě. Navrhnul jsem panu prezidentovi místo paní Novákové pana docenta Havlíčka a místo pana ministra Ťoka pana Kremlíka, který pracoval v minulosti i na ministerstvu dopravy a v současné době pracuje jako náměstek na Úřadu pro zastupování státu pro věci majetkové,“ sdělil Babiš.

Nováková čelila kritice za to, že v únoru uvedla,za předražená mobilní data v Česku si prý mohou lidé sami, a ne operátoři.

Opozice navíc požadovala její odvolání kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.

Ve funkci by ji měl nahradit šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

A změny se budou dít i na ministerstvu dopravy. Babiš si místo Ťoka vybral Vladimíra Kremlíka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ťok oznámil odchod z funkce v pondělí, prý se v budoucnu nechce věnovat politice. Zda složí také poslanecký mandát, si ještě rozmyslí. Necítí se unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny.

Prezident Miloš Zeman podle Babiše ani s jedním z kandidátů problém nemá. Premiér nevyloučil, že v budoucnu udělá v kabinetu ještě další změny.

(pel)