Rusko posiluje vliv v arktické oblasti, Putin chce zvýšit přepravu nákladů v Severním ledovém oceánu.

Ruský prezident Vladimir Putin buduje v Arktidě nové přístavy a rozšiřuje flotilu ledoborců. Rusko plánuje dramaticky zvýšit přepravu nákladů po tzv. severní mořské cestě, vedoucí podél severního pobřeží Ruska, z loňských 20 milionů tun na čtyřnásobek v roce 2025.

Putin to uvedl na úterním fóru v Petrohradu, kterého se zúčastnili také představitelé Finska, Dánska, Islandu a Norska.

„Je to realistický, dobře vypočítaný a konkrétní úkol,“ řekl Putin.

V současné době má Rusko 4 ledoborce a 3 další se stavějí. Do roku 2035 by jich mělo být 13 včetně devíti s jaderným pohonem.

Podle Putinových slov se Rusko chystá rozšířit přístavy na obou stranách této arktické lodní trasy – Murmansk na poloostrově Kola a Petropavlovsk-Kamčatskij na poloostrově Kamčatka.

Ruský prezident dále vyzval zahraniční společnosti, aby do těchto projektů investovaly.

Ruské zájmy za polárním kruhem se ale střetávají s nároky jiných zemí, převážně členů NATO.

Svou svrchovanost nad částmi Arktidy se snaží prosazovat Rusko, USA, Kanada, Dánsko a Norsko. Tající polární led totiž vytváří nové příležitosti pro průzkum zdrojů a nové námořní trasy.

Zahraniční agentury poukázaly na to, že ruská armáda modernizovala řadu vojenských základen ze sovětské éry za polárním kruhem, aby upevnila své pozice v oblasti, o níž se předpokládá, že schraňuje až jednu čtvrtinu dosud neobjevené ropy a zemního plynu na Zemi.

(pel)