Lidé na východě EU vydělají 10krát méně než ti ze Západu.

Mezi platy západních a východních zemí Evropské unie panují značné rozdíly. Zkritizoval to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na konferenci v Bruselu. Podle něj lidé na Západě vydělávají někdy až 10krát více.

Informaci zveřejnil server Eurozprávy.cz.

„Po patnácti letech od vstupu do Evropské unie platy mezi zeměmi na západě někdy dosahují desetinásobku obdobných platů na východě,“ uvedl předseda ČMKOS.

Přestože se platové rozdíly takto historicky vyvíjely, Středula upozornil, že u zboží se takovéto rozdíly neobjevují.

„V Evropské unii musíme všichni produkovat zboží stejné kvality, máme stejné společnosti, naše produktivita je vysoká, ale rozdíly v platech jsou stále veliké,“ řekl.

Dále zmínil, že pokud budou věci pokračovat stejně jako doposud, potrvá 45 let, než české platy dosáhnou úrovně platů, jaké jsou dnes v Německu a Rakousku. S velkými platovými rozdíly jdou podle něj ruku v ruce i politické problémy evropského společenství.

„Taková je realita rozdílu uvnitř Evropské unie. Pokud chceme přestavět Evropskou unii, musíme s touto situací něco udělat,“ dodal.

V Česku byla v 4. čtvrtletí 2018 průměrná mzda 33 840 korun. Za celý rok 2018 pak stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31 885 korun.

V sousedním Německu si lidé průměrně ve 2. čtvrtletí 2018 za měsíc vydělali zhruba 95 508 Kč. V Rakousku to bylo 103 487 Kč.

(pel)