Předseda Evropské rady Donald Tusk plánuje nabídnout Británii flexibilní roční odklad brexitu.

Velká Británie by mohla dostat až dvanáctiměsíční odklad termínu odchodu z Evropské unie. Oznámil to podle BBC předseda Evropské rady Donald Tusk. Návrh by muselo schválit všech 27 členů unie.

Tuskův plán by Londýnu umožnil odejít dřív, pokud by britský parlament schválil dohodu o brexitu, kterou Dolní sněmovna již třikrát odmítla.

O Tuskově plánu řekl reportérce BBC Katy Adlerové vysoký představitel EU. Ta uvedla:

„Je přesvědčen, že by dohoda mohla vyhovovat EU i Velké Británii, umožnila by Bruselu vyhnout se tomu, že by čelila opakovaným požadavkům o prodloužení (brexitu) každých několik týdnů.“

Podotkla však, že návrh by musely schválit členské země.

Návrh ale má jeden problém. Na konci května se konají v EU volby do europarlamentu a dosud se počítalo s tím, že pokud Spojené království neodejde do 23. května, bude se jich muset zúčastnit.

Podle současného harmonogramu má Británie opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu. Unijní představitelé varují, že hrozba problematického odchodu bez dohody je stále pravděpodobnější, i když britská dolní sněmovna přijala zákon, který by v případě hrozby odchodu bez dohody donutil vládu žádat o delší odklad brexitu, o jehož délce by rozhodli poslanci.

Tuskův návrh by tento problém řešil a termín odchodu by si v dané době mohli stanovit sami Britové. Premiérka Theresa Mayová tlačí na co nejrychlejší odchod s dohodou. EU už dala najevo, že pokud jí vyjednanou dohodu o brexitu poslanci schválí do 10. dubna, mohla by stále odejít v noci z 22. na 23. května. Spekuluje se, že by se o ní mohlo hlasovat počtvrté právě příští středu. (dd)