Vegetariánské burgery, párky či steaky budou brzy minulostí. Nově by měli vegetariáni jíst kotouče a desky.

Evropská unie schválila zákaz používání názvů spojených s masem pro označení vegetariánského jídla. Změna by se měla týkat mělo vegetariánských burgerů, (veganských) párků nebo steaků z tofu. Zemědělská komise EU už dokonce už navrhla i některé nové názvy. Místo vegetariánského burgeru by se měl pokrm nově označovat jako vegetariánský kotouč.

O nové legislativě bude po květnových volbách hlasovat celý Evropský parlament. Jestliže ji schválí, postoupí návrh k Evropské komisi a členským státům.

Několik evropských poslanců má podezření, že jde o lobby masného průmyslu. To odmítá Éric Andrieu z Parti socialiste, který na nový zákon dohlíží. Tvrdí, že masná lobby do přípravy nové legislativy nezasáhla.

„Zákon vyvolal velkou diskuzi napříč politickými skupinami a většina z nich chtěla názvosloví zpřesnit. Můžete si dát steak nebo burger, nemůžete tak ale říkat jiným produktům. Jde o selský rozum,“ dodal.

Proti návrhu se postavila organizace Greenpeace. Její členové se domnívají, že jde o opatření, které poškodí dlouhodobě udržitelný potravinářský průmysl.

Andrieu oponoval, že poslanci hlasovali v nejlepším zájmu spotřebitelů. Producenti vegetariánského jídla by tuto změnu měli považovat za příležitost zvýšit svůj podíl na trhu.

„Zdálo se nám, že steak by měl znamenat opravdový steak z masa. Ostatní produkty potřebují nové pojmenování. To vyžaduje hodně kreativity,“ sdělil Andrieu.

Poslankyně britské Zelené strany Molly Scott Cato, která zasedá v zemědělské komisi, se také obává, že za novým návrhem stojí masný průmysl.

„Mám podezření, že jde o iniciativu ze strany masného průmyslu, který vidí, že mladí lidé jedí méně masa. Panikaří,“ řekla.

Regulace vejde v platnost nejdříve za několik let, Andrieu ale chtěl, aby se jí orgány EU začaly věnovat.

V roce 2017 zakázal Evropský soudní dvůr prodávat sóju a tofu s názvy, které obsahují slova jako mléko či máslo. Mlékárenské názvosloví mohou od té doby výrobci používat jen na etiketách živočišných produktů.

Na závěr schůze zemědělské komise navrhla skupina poslanců několik nových jmen. Vegetariánské burgery by se mohly nově jmenovat vegetariánské kotouče a ze seitanových steaků možná budou seitanové desky. (dd)