Zlepšit povědomí o zdravotní gramotnosti v sociálně vyloučených lokalitách má pomoci projekt za 241 milionů korun. (Foto: plzen.cz)

Stát se rozhodl poučit sociálně slabší a lidi z vyloučených lokalit o zdraví. K tomu účelu zřídí ministerstvo zdravotnictví v každém kraji regionální centrum podpory zdraví, které by mělo zlepšit povědomí o zdravotní gramotnosti u sociálně slabých. Celkově na projekt padne 214 milionů korun. 

Informoval o tom deník Právo.

„Mediátoři vyškolení k tomu, aby komunikovali s touto cílovou skupinou, budou například pořádat kurzy zdravého životního stylu či poskytovat individuální konzultace zdravotního stavu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pro Právo.

Podle něj se 95 až 115 tisíc sociálně vyloučených osob potýká s chudobou a nedostatečnou integrací do většinové společnosti, což má dopad i na délku jejich života. Navíc často nedocházejí ani na preventivní prohlídky.

„Ve vyloučených lokalitách se šíří chronické choroby vyplývající z nezdravého životního stylu, 65 procent z nich jsou kuřáci, obézní lidé s nulovou pohybovou aktivitou a špatnými zdravotními návyky,“ podotkl.

Doplnil, že ministerstvo cílí na ekonomicky aktivní populaci.

„Nemocní lidé pobírají sociální dávky, nemocenské pojištění a jejich pracovní aktivita klesá na nulu,“ dodal.

Projekt za celkem 241 milionů korun z větší části zafinancují eurofondy. EU na něj přispěje 187 milionů, zbytek poputuje ze státní pokladny.

(pel)