Chicago má první černošskou starostku, město povede šestapadesátiletá Lori Lightfootová.

Chicago poprvé v historii povede černoška. V čele zkrachovalého města potýkajícího se s vysokou kriminalitou a nedostatkem peněz stane šestapadesátiletá Lori Lightfootová, která vstoupila do politiky teprve nedávno. Ve volbách porazila zkušenou lokální političku rovněž afroamerického původu ziskem téměř tří čtvrtin hlasů. 

„Pro město, které je domovem mnoha amerických černošských politiků kteří tvořili historii, je to další politická premiéra,“ okomentoval demokratický senátor Cory Booker.

Bývalá firemní právnička Lightfootová se bude muset potýkat s jedním z nejnásilnějších amerických velkoměst. Pětiletého maxima 769 vražd Chicago sice dosáhlo v roce 2016 a od té doby jejich počet klesá, vyřešit se však policii podaří jen necelá pětina případů.

Kromě toho bude starostka hospodařit s vyprázdněnou veřejnou kasou. Pro příští fiskální rok 2020 se očekává rozpočtový deficit čtvrt miliardy dolarů (5,75 miliardy korun), navíc městu končí řada smluv s policisty, hasiči či učiteli a očekává se, že budou chtít přidat.

(pel)