Řešení exekucí a přebírání odpovědnosti za stát není součástí podnikání, zdůraznily Podnikatelské odbory. Podporují proto návrh na změnu exekučního řádu.

Podnikatelské odbory vyzvaly vládu, aby se okamžitě začala zabývat změnou exekučního řádu, který „nesmyslně“ zatěžuje podnikatele a živnostníky a který je k nim nespravedlivý. Oznámil to předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek.

Poukázal na to, že zaměstnavatelé nesou na bedrech náklady na administrativu spojenou s dluhy, které exekutor vymáhá po zaměstnancích firem.

„Tyto dluhy eviduje a vymáhá exekutor, který má zákonný nárok na odměnu za výkon práce a náhradu svých nákladů. Pokud jste drobný podnikatel s několika málo zaměstnanci, jsou i tak náklady na spravování exekuční byrokracie v řádech tisíců korun měsíčně, které musíte zaplatit ze svého,“ uvedly Podnikatelské odbory.

„Nechceme kompenzovat náklady. Jen odmítáme dělat práci, která nám nepřísluší a nechceme především nést odpovědnost, která nás ohrožuje. Nepodnikáme proto, abychom poskytovali zdarma služby státu, potažmo exekutorům. Exekutoři ani jiné profesní skupiny nedělají nic zdarma, jedině od podnikatelů se to očekává,“ zdůraznil Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů.

Řešení exekucí a přebírání odpovědnosti za stát není součástí podnikání, zdůraznily Podnikatelské odbory. Podporují proto návrh na změnu exekučního řádu.

„Podporujeme návrh poslance Jiřího Bláhy (ANO) na změnu exekučního řádu. Soud určí jednu částku, kterou bude zaměstnavatel srážet zaměstnanci ze mzdy a posílat na určený účet. Zaměstnavatelé za to nebudou požadovat proplácení této práce,“ vysvětlily odbory.

Poukázaly na to, že počty exekucí sice meziročně klesají. Přesto jich bylo v minulém roce přes půl milionu.

Podle informací podnikatelských odborů na jednu exekuci připadá přibližně jedna hodina práce účetní navíc, což je zhruba 200 Kč.

Vysvětlily také, jakou práci za exekutora odvádí zaměstnavatel.

Zaměstnavatel je povinen komunikovat s exekutorským úřadem v mnoha oblastech (dokládání přehledů, vyčíslování nezabavitelné částky, informování o změnách prac.poměru, evidování exekučních výměrů, sledovat a aktualizovat dlužné částky, atd…).

Je také odpovědný za správný a včasný výpočet a platbu exekučních srážek, dále také na své riziko a odpovědnost deponuje prostředky zaměstnance na svém účtu dokud exekuce nenabude právní moci.

A to jsou jen kapky v moři těchto úkonů, kterými stát reálně převádí povinnosti a odpovědnost svou a exekutorů právě na podnikatele a živnostníky.

„Podnikatelské odbory považují za nehorázné, že zaměstnavatel nese odpovědnost za dluhy, které neudělal a pracuje zadarmo pro dobře placeného exekutora. Je třeba zrušit veškerou odpovědnost zaměstnavatelů za vyhledávání, evidenci a odvod peněz z exekucí zaměstnanců,“ zdůraznil Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů ke změně exekučního řádu. (sfr)