Britští poslanci zamítli další návrhy na řešení brexitu.

Krize kolem brexitu pokračuje. Britští poslanci zamítli všechny čtyři návrhy dalšího postupu ohledně odchodu Británie z Evropské unie. Většinu nezískal návrh na uzavření celní unie s EU, na setrvání na jednotném trhu, vypsání vypsání referenda o brexitové dohodě ani na zrušení brexitu v případě neschválení dohody.

Nejblíže ke schválení byl návrh, který předložil konzervativní poslanec Ken Clarke a požadoval, aby britská vláda vyjednala trvalou celní unii s Evropskou unií.

Druhý návrh konzervativců požadoval, aby vláda premiérky Theresy Mayové usilovala o model zvaný společný trh 2.0, který je inspirován vztahem EU s Norskem. Británie by tak nezůstala jen v celní unii, ale i na jednotném trhu. To by ovšem znamenalo, že by Londýn musel akceptovat i volný pohyb osob

Třetí návrh předložili labourističtí poslanci Peter Kyle a Phil Wilson. Vyzývá, aby se konalo referendum, ve kterém by občané mohli schválit či odmítnout brexitovou dohodu Británie s Evropskou unií.

Nejhůře dopadla čtvrtá varianta, s níž přišla poslankyně Skotské národní strany (SNP) Joanna Cherryová pokoušející se zabránit neřízenému odchodu i za cenu zrušení brexitu.

Pokud by nebyla schválena dohoda o odchodu z EU do 10. dubna, vláda by měla požádat o další odklad. Pokud by jí EU nevyhověla, měli by si poslanci 11. dubna v hlasování vybrat mezi brexitem bez dohody a zrušením aktivace článku 50.

(pel)