Papež František vyzval křesťany v Maroku k dialogu s muslimy. Za konvertování ke křesťanství hrozí muslimům v Maroku až tři roky vězení.

Papež František vyzval na návštěvě Maroka k prohlubování dialogu s muslimy. Na setkání s katolickými kněžími a řádovými sestrami prohlásil, že úkolem křesťanů v převážně muslimské zemi je žít s muslimy v bratrství. 

„Křesťané jsou menšinou v této zemi. Přesto to podle mě není problém, i když vím, že to někdy může být pro některé z vás těžké,“ prohlásil papež na mši v katedrále v marockém Rabatu.

Podle svatého otce by se věřící neměli snažit získávat pro svou víru ostatní, ale navazovat dialog s muslimy.

Konzervativní katolíci přitom papeže kritizují za to, že se vymezuje proti organizovaným snahám o přivádění věřících na katolickou víru.

„Církev neroste skrz proselytismus, ale skrz půvab,“ deklarovala hlava římsko-katolické církve za potlesku duchovních. Proselytismus je cílená snaha získat nové věřící.

V Maroku žije zhruba 23 tisíc katolíků, když většina z nich jsou evropští přistěhovalci a migranti ze subsaharské Afriky.

Katolická menšina tvoří méně než jedno procento ze zhruba 35 milionů obyvatel Maroka. Tamní úřady přechod z muslimské na křesťanskou víru neuznávají, ačkoliv obě skupiny žijí v zemi dlouhodobě v míru.

Za konvertování ke křesťanství hrozí muslimům v Maroku až tři roky vězení.

O náboženské toleranci a islámu bez radikálních projevů hovořil František v sobotu i s marockým králem Muhammadem VI.

Papež před monarchou a dalšími marockými představiteli prohlásil, že všichni věřící by měli společně vzdorovat náboženskému fanatismu a extremismu, neboť je „urážkou víry a samotného Boha“. (sfr)