Politici v Británii nesplnili to, co voliči rozhodli v referendu. Velká Británie je nadále členem EU, i když měla odejít 29. března 2019.

Ani po téměř 3 letech od referenda o brexitu Velká Británie nevystoupila z Evropské unie. Právě pátek 29. března 2019 byl oficiálně oznámeným a původně dohodnutým termínem vystoupení Spojeného království z EU. Brexit se však zatím nekoná. Británie z EU neodešla.

Vláda Velké Británie na poslední chvíli požádala o odklad brexitu. Po vystoupení Británie z EU naplánovaném na 29. března 2019 mělo začít přechodné období do konce roku 2020.

Britská premiérka Theresa Mayová ale 20. března požádala Brusel o odklad brexitu do 30. června. V souladu s dohodou s ostatními členy EU změnili ve středu britští poslanci v zákoně datum brexitu na 12. dubna, případně 22. května.

V pátek budou poslanci potřetí hlasovat o rozvodové dohodě, kterou kabinet Mayové vyjednal s EU. Pokud dokument neschválí, mohly by se v zemi konat předčasné parlamentní volby. Ty by se mohly konat současně s volbami do Evropského parlamentu, které musí jednotlivé země EU uspořádat od 23. do 26. května.

V den původního termínu odchodu země z Evropské unie britská vláda již potřetí předkládá dohodu o brexitu ke schválení poslancům, tentokráte však bez souběžně dojednané politické deklarace o budoucích vztazích s EU.

Podmínky odchodu potřebuje do konce týdne schválit, aby byla splněna podmínka pro odklad vystoupení z EU na 22. květen. Část vládních konzervativců se nicméně již nechala slyšet, že dohodu nepodpoří ani po příslibu premiérky Theresy Mayové, že by po jejím schválení brzy rezignovala.

Poslanci, kteří chtějí brexit s dohodou, mají nyní dvě možnosti: buď podpořit dohodu, nebo celní unii s EU.

Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů, jak postupovat při odchodu z unie, a to včetně brexitu bez dohody.

Referendum o vystoupení Británie z EU či setrvání v Unii se v zemi konalo 23. června 2016. Voliči hlasovali nadpoloviční většinou 17,411 miliónu hlasů (51,9 %) pro brexit (z anglického „British“ a „exit“, britský odchod), tzn. opuštění unie. O odchodu z EU rozhodli voliči po 43 letech členství země v EU. (sfr)