Nejen Česku, ale celé Evropě chybí brambory. Jejich cena se proto meziročně zvýšila více než o polovinu.

Na trhu v Evropě je nedostatek brambor. Jejich průměrná cena v Česku se meziročně podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšila v únoru 2019 o 67 procent. Brambory jsou tak dražší než exotické ovoce. A zdražila i další zelenina, dokonce o 80 procent. 

Důvodem jsou nízké zásoby po loňské špatné úrodě nejen v Česku, ale v celé Evropě kvůli teplému a suchému počasí.

Brambor se loni v ČR sklidilo 583 560 tun, meziročně jejich produkce podle ČSÚ klesla o víc než 15 procent. Jde o celkový objem brambor včetně sadby a hlíz na výrobu škrobu.

Podle předsedy Českého bramborářského svazu Josefa Králíčka mají čeští pěstitelé v podstatě vyprodáno a většina brambor se tak dováží.

„Propad sklizně byl celoevropský, tomu je poplatná cena v maloobchodě. Nicméně ani v současné době se nebude snižovat,“ řekl.

Vysoké zásoby podle něj už nejsou ani v Německu, brambory lze vozit z Nizozemí nebo z Francie. Do Evropy už ale také plynou nové brambory z Egypta.

Průměrná cena 1 kilogramu brambor se v současné době v obchodě pohybuje kolem 20 korun, ale výjimkou nejsou ani brambory za 40 Kč/kg.

Kvůli špatné úrodě je v celé Evropě také nedostatek zeleniny. Její ceny kvůli tomu podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky rostou, meziročně o 80 procent.

(pel)