Mexiko žádá po Španělsku omluvu původním obyvatelům země za dobytí Ameriky před 5. stoletími. Považuje to za invazi doprovázenou mnoha zločiny.

Mexiko požádalo Španělsko a Vatikán o omluvu původním obyvatelům země za dobytí Ameriky před pěti stoletími. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador čin nazval jako invazi doprovázenou mnoha zločiny.

Obrador poslal dopis španělskému králi Filipovi VI. a papeži Františkovi. Přesné znění nebylo zveřejněno.

Prezident na videu natočeném na mayských ruinách ve státě Tabasco prohlásil, že dobývání bylo činěno mečem a křížem a požádal o omluvu původním obyvatelům Mexika za porušení toho, čemu se dnes říká lidská práva.

Španělsko vyjádřilo lítost nad zveřejněním informace o dopisu. Tamní vláda uvedla, že příchod Španělů na mexické území před 500 lety nemůže být posuzován podle současných kritérií. Je také ochotná úzce spolupracovat  s Mexikem, posílit přátelské vztahy a vypořádat se s budoucími výzvami.

Španělsko patří mezi největší investory v Mexiku. Mexická vláda musí ještě ratifikovat novou dohodu o volném obchodu, kterou uzavřela s Evropskou unií v dubnu 2018.

Od dobytí Tenochtitlánu, hlavního města Aztécké říše, která se nacházela na území Mexika, v roce 2021 uplyne 500 let. López Obrador nazval tento rok rokem historického usmíření. Nejprve je však podle něj třeba se omluvit.

(pel)