Evropští poslanci schválili reformu autorských práv na internetu,

Evropský parlament (EP) definitivně schválil reformu autorských práv na internetu. Společnosti jako Google nebo Facebook budou muset autorům a umělcům platit za užití jejich díla a rovněž ponesou zodpovědnost za obsah, který na jejich web někdo nahrál. Kritici nové normy se obávají toho, že ohrozí svobodu projevu na internetu a přinese cenzuru. 

Členské státy EU mají teď 2 roky na to, aby směrnici převedly do svého práva.

Kritice čelil především článek 11 směrnice, v důsledku kterého bude nutné platit autorské poplatky za sdílení obsahu, a článek 13, stanovující platformám typu Youtube povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.

Online platformy typu Google, Facebook nebo Wikipedie budou podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí EU a Evropského parlamentu, potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má též zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv.

Internetoví giganti, kteří dosud vydělávali na poskytování a zprostředkování obsahu, za který nemuseli platit, proti nové směrnici bojovali.

Nová pravidla by přiměla tyto společnosti podepsat licenční smlouvy s umělci, autory, vydavateli a podobně. Podle kritiků ale může vést článek 11 například k tomu, že Google nebude při vyhledávání zobrazovat s odkazem úryvky zpravodajských textů, za které by musel platit.

Článek 13 zavádí tzv. filtry, jejichž úkolem je kontrolovat, zda obsah nahrávaný uživateli neporušuje autorská práva. Za obsah tak nově nyní mají být právně zodpovědné platformy.

Odpůrci ale varují i před možnou preventivní cenzurou i legálního obsahu. Obávají se také toho, že „robot“ nebude schopný rozeznat například parodie a karikatury a zablokuje všechno bez rozdílu.

Pro nová pravidla se vyslovilo 348 poslanců, proti hlasovalo 274 zákonodárců a 36 se zdrželo. Europoslanci se předtím odmítli zabývat pozměňovacími návrhy, které počítaly s vypuštěním sporných článků.

O konečné podobě pravidel budou rozhodovat jednotlivé členské země Evropské unie včetně Česka.

V Praze pohřbili svobodu internetu: Lidé se připojili k protestu proti reformě autorských práv

Česká Wikipedie je na protest vypnutá: Padla za oběť novým regulacím EU

(pel)