Nike omezovala prodej výrobků s logy slavných fotbalových velkoklubů. Brusel společnost potrestal pokutou přes 320 milionů korun.

Evropská komise potrestala společnost Nike pokutou 12,5 milionu eur (přes 320 milionů korun) za omezování přeshraničního prodeje licencovaného zboží. Firma mezi roky 2004 a 2017 nepovoleným způsobem omezovala prodej nejrůznějších výrobků, třeba šál nebo dresů s logy slavných fotbalových klubů nebo národních fotbalových federací.

„Nike bránila výrobcům, kteří využívali její licence, prodávat značkové výrobky v jiné zemi, což vedlo k užšímu výběru a vyšším cenám pro spotřebitele,“ uvedla Margrethe Vestagerová, komisařka odpovědná za hospodářskou soutěž.

Zákazníci i prodejci podle ní musejí těžit z hlavní výhody jednotného trhu – tedy z možnosti nakupovat a prodávat napříč Evropou a vybírat si tu nejlepší z široké nabídky.

Firma Nike podle Bruselu omezovala prodej výrobků v jiných zemích Evropského hospodářského prostoru několika přímými i nepřímými způsoby.

Buď takový postup přímo zakazovala či za něj účtovala vyšší poplatky, nebo výrobcům, kteří by chtěli prodávat v jiných zemích, odmítala poskytnout třeba hologramy dokládající, že se jedná o „oficiální výrobek“.

V některých případech smluvně zavazovala firmy, které její licence využívaly, a znemožňovala jim dodávat výrobky prodejcům, u nichž bylo možné předpokládat prodej také v dalších zemích.

Společnost omezovala prodej například licencovaných dresů klubů jako FC Barcelona, Manchester United, Juventus nebo Inter Milán či AS Řím, stejně jako národních fotbalových reprezentací.

(pel)