Velká Británie chce Brusel požádat o odklad brexitu až o dva roky.

Britská vláda požádá oficiálně Evropskou unii o prodloužení období pro dojednání podmínek brexitu až na 2 roky. Podle ministra pro brexit Stephena Barclaye je možné, že Velká Británie EU neopustí vůbec. Rada EU mezitím přijala sadu opatření, která mají zmírnit dopady případného britského odchodu bez dohody. 

Kabinet premiérky Theresy Mayové pošle dopis předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, kterým EU oficiálně požádá o prodloužení dvouletého období pro dojednání podmínek brexitu.

Premiérka prý stále není připravena zrušit rozhodnutí voličů opustit unii, uvedl její mluvčí.

Předseda dolní komory parlamentu John Bercow odmítl možnost, že by poslanci znovu hlasovali o dvakrát odmítnuté brexitové dohodě, aniž by vládní návrh doznal významných změn.

Třetí hlasování plánovala premiérka zorganizovat ještě před unijním summitem, který proběhne v Bruselu 21. a 22. března.

Jasné východisko dlouhodobé patové situace zatím není, proto chce Londýn požádat o odložení. Vláda prý navrhne odklad do 30. června s možností až dvouletého odkladu.

Balíček pro divoký brexit

Rada EU přijala sadu nařízení. Jejich cílem je minimalizovat negativní dopady případného britského odchodu z Unie bez „rozvodové“ dohody.

Nařízení mají například dočasně zajistit pokračování bezproblémového dopravního spojení s Británií, ochránit studenty na pobytech v rámci programu Erasmus+ či zachovat práva občanů Unie žijících v Británii a naopak.

Přijatá opatření začnou platit den po jejich publikaci. Působit by začala s okamžikem vystoupení Británie z EU, pokud by tento krok nebyl ošetřen dohodou.

Rada EU zdůraznila, že tato jednostranná opatření jsou dočasná a omezená svým rozsahem, navíc jejich působnost je podmíněna zrcadlovými kroky britské strany.

Kromě opatření přijímaných na úrovni celého evropského bloku pracují na těchto přípravách i vlády jednotlivých členských zemí, které například usilují o zajištění práv svých občanů žijících v Británii a Britů ve svých státech.

(pel)