Opusťme Evropskou unii nadutého francouzského polomonarchy Macrona (na fotografii vpravo), dokud je ještě čas, napsal exprezident Václav Klaus.

Exprezident Václav Klaus vyzval občany Česka k odchodu z Evropské unie, kterou ovládá „nadutý francouzský polomonarcha“ Emmanuel Macron. Klaus ve svém článku pro jedno z médií Andreje Babiše kritizoval Macronovu nedávnou výzvu „Za evropskou obrodu“, v níž Francouz předestřel svoji vizi vývoje EU. Podle Klause děsivá Macronova vize nenabízí jiné východisko, než vystoupit z Evropské unie. 

Pokud by nabubřelá „macronovská“ politika měla být dnešní EU vnucena a Macronova „evropská obroda“ realizována, pak bychom z takové Evropské unie měli co nejrychleji odejít, napsal Klaus.

„Jestli pro někoho naše výzvy k vystoupení z EU dosud zněly jako příliš radikální a málo zodpovědný přístup, děsivá Macronova vize pro nás jiné východisko nenabízí. Opusťme Evropskou unii nadutého francouzského polomonarchy, dokud je ještě čas,“ uvedl bývalý premiér a prezident České republiky.

Klaus označil Macrona za „prezidenta Slunce“. Jeho výzvu „Za evropskou obrodu“ Klaus označil za „velikášství dosud neznámého typu“.

Naprosto nepřijatelné je podle Klause už Macronovo východisko, kterým je tvrzení, že „ještě nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak potřebná a … v takovém ohrožení“. Jeho symbolem se stal brexit.

To je podle Klause „zcela nehorázné tvrzení“.

Klaus tvrdí, že odejít z Evropské unie bylo svobodným rozhodnutím britských voličů, bylo důsledkem dlouhodobé nespokojenosti Britů s dnešním konceptem evropské integrace.

Brexit je podle Klause pro Velkou Británii návratem k demokratickému výkonu politiky v rámci národního státu na základě mandátu voličů.

„Kdyby bylo v Evropské unii všechno v pořádku, kdyby to byl tak báječný a úspěšný model, jak Macron hlásá, pak by Britové neměli důvod EU opouštět,“ uvedl Klaus. (sfr)


VÍCE O MACRONOVĚ VIZI EU ČTĚTE ZDE:

Macronova obrodná vize Evropy odrazuje od myšlenky EU i poslední zbytky eurohujerů