Václava Klause mladšího vyloučili z ODS. Jednomyslně.

ODS vyloučila Václava Klause mladšího za to, že stranu „dlouhodobě poškozuje“. Rozhodnutí Výkonné rady ODS o Klausově vyloučení bylo jednomyslné: pro vyloučení svého nejpopulárnějšího politika hlasovalo všech 20 přítomných představitelů ODS. 

Vyloučení poslance a předsedy školského výboru sněmovny Václava Klause mladšího oznámil po zasedání výkonné rady předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Podle představitelů ODS se Klaus se už déle názorově rozchází s politikou strany. Klaus v reakci na vyloučení z ODS uvedl, že se bude snažit nabízet vize, pozitivní program a slíbil, že názory nezmění. K ODS se už nechce vyjadřovat.

Klaus skončil i v poslaneckém klubu ODS. Členem klubu totiž může být pouze člen ODS. Občanští demokraté budou chtít také Klausův konec v čele sněmovního školského výboru.

Poslanecký klub ODS se už ve středu distancovala od Klausových slov z předchozího dne, kdy přirovnal schvalování zákonů daných unijními předpisy k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Klause mladšího vyzvala, aby klub opustil.

Klaus výzvu nevyslyšel. Připustil, že jeho příměr byl možná „příliš drakonický“.

„Projednáváme něco, co občané ČR nechtějí. To je nařízení EU, to sem přilítlo a my tu zoufale teď hledáme, jak to zmírnit. Mně to připomíná, jak když jsme židovský výbor, který má vypravit transport a my jen tak rozhodujeme, že ty nemocné ženy ještě nepošleme a ty půjdou až příštím vlakem, a jinak děláme to, co nám řeknou,” prohlásil Klaus na plénu Sněmovny.

Klub v usnesení také konstatoval, že Klaus mladší svým jednáním ODS dlouhodobě poškozuje. Občanští demokraté připomínají jeho zpochybňování české armádní mise v Afghánistánu nebo podporu kandidátovi SPD Ladislavu Jaklovi před loňskými senátními volbami.

Už loni dostal Klaus mladší při jednání sněmovní frakce ODS od Fialy symbolickou „žlutou kartu“.

Na pražské sněmovní kandidátce ODS Klaus figuroval na třetím místě, díky více než 22 600 přednostním hlasům se do dolní komory dostal jako první. Více přednostních hlasů než on dostal celostátně už jen předseda ANO a nynější premiér Andrej Babiš, přes 48 600. (sfr)