Tuzemská ekonomika může v roce 2020 zpomalit růst až ke 2 procentům, varoval Svaz průmyslu ČR.

Tuzemská ekonomika může v roce 2020 zpomalit růst na pouhá 2 procenta, varoval Svaz průmyslu. V letošním roce růst české ekonomiky zpomalí z loňských tří procenta na zhruba 2,8 procenta, odhadl svaz. Ministerstvo financí na letošek předvídá růst o 2,5 procenta a na příští rok o 2,4 procenta.

„Lidé letos pravděpodobně budou již o trochu opatrnější. Předpokládáme, že spotřeba domácností oproti loňsku mírně klesne, prozatím ale jen velice mírně. Vysoká zaměstnanost a rostoucí mzdy spotřebu stabilizují,“ konstatoval Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR .

Firmy budou podle něho letos nadále investovat, ale růst investic bude pomalejší.

Svaz předpokládá, že se letos růst investic bude pohybovat na úrovni roku 2017, tedy kolem čtyř procent. Loni investice vykázaly desetiprocentní růst.

Příští rok bude podle svazu celkový ekonomický výkon postupně oslabovat. Mzdy by měly růst méně než letos a více se přiblíží k vývoji reálné produktivity práce.

„Ekonomika bude nadále mírně růst. Samozřejmě ji mohou ovlivnit i další faktory, které se těžko předpovídají, jako jsou reálné dopady brexitu, obchodní války nebo protekcionismus,“ zdůraznil Svaz průmyslu.

Česká národní banka počítá letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

Ministerstvo financí v lednové prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,5 procenta a příští rok o 2,4 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Německo málem spadlo do recese. Tamní ekonomiku čekají horší časy