Australský masový vrah z Christchurch ve svém manifestu varoval před „bílou genocidou“, z níž obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Australský terorista Tarrant střílel v mešitách v novozélandském Christchurch muslimy kvůli konspirační teorii „bílé genocidy“, za kterou podle útočníka může německá kancléřka Angela Merkelová. Jako motiv útoků proti muslimům uvedl také pomstu za švédskou holičku, která zemřela během teroristického útoku v Stockholmu.

Jako zdroj své radikalizace zmínil také kontroverzní afro-americkou komentátorku.

„Nechť párty začne,“ říká na záznamu Tarrant než za zvuku hudby z americké občanské války odjede k mešitě Al Noor v novozélandském Christchurch, kde začal svoje vraždění.

Zde několikrát vypálil z automatické pušky, přičemž se pro další pušku vrátit do auta a pokračoval v masakru. Poté odjel do Linwoodu, kde střílel v další mešitě.

Tarrant byl aktivní na internetovém fóru 8Chan, kde ve čtvrtek napsal, že „provedu útok proti útočníkům a budu to dokonce vysílat živě skrze odkaz na Facebooku“.

Ve svém manifestu nazvaném „ Velké nahrazení“ varuje před „bílou genocidou“, z níž obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„Merkelová, matka všech nebělošských a neněmeckých věcí, je na vrcholu listu. Málokdo udělal více k poškození a rasovému očistění Evropy od jejích lidí,“ napsal australský terorista.

Údajně se inspiroval také norským masovým vrahem Breivikem.

Tarrant se odkazoval také na afro-americkou komentátorku Candace Owensovou, která se pravidelně objevuje na konzervativních médiích typu americké stanice Fox News. Owensová kritizuje černošské hnutí Black Lives Matters a vyjadřuje se velmi ostře proti muslimům.

„Pokaždé, když promluvila, byl jsem ohromen jejími postřehy a její názory mi pomohly posouvat se dále a dále ve víře [ohledně nadřazenosti] násilí nad mírností,“ napsal Australan.

Podle švédské mutace serveru The Local měl Tarrant odůvodnit svůj čin jako pomstu za terorismus v Evropě, zvláště pak za smrt 11leté dívky jménem Ebba, jedné z pětice obětí teroristického útoku ve Stockholmu v roce 2017. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Australanovo komando vystřílelo 2 muslimské mešity na Novém Zélandě. Zabili 49 lidí