Komando vedené Australanem zabilo ve 2 muslimských mešitách na Novém Zélandu celkem 40 lidi.

Při střelbě ve dvou muslimských mešitách v novozélandském městě Christchurch zabilo komando vedené australským útočníkem celkem 49 lidí. Dalších padesát zraněných osob je v nemocnici. Policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu. Jeden ze zadržených je Australan. 

Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Střílelo se v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Obě mešity jsou od sebe vzdáleny více než čtyři kilometry.

Jeden ze střelců si čin nahrával a před střelbou zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci, uvedl deník.

Podle jednoho ze svědků bylo slyšet nejméně 50 výstřelů.

Jiný muž, který byl přímo v jedné z mešit, řekl, že střelec přišel dovnitř hlavním vchodem v době modlitby. Když rozpoutal střelbu, lidé začali v panice prchat. Celé krveprolití trvalo podle tohoto svědka několik minut.

Policie motiv činu zjišťuje a vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z „nízkého“ na „vysoký“.

O události informovala premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová, podle níž jde o jeden z nejtemnějších dnů její země.

Australský premiér Scott Morrison uvedl, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za „pravicového extremistu, násilnického teroristu“.

Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

Policejní komisař Mike Bush médiím řekl, že jeho podřízení řeší „bezprecedentní situaci“. Policie sice nemá informace o dalších možných pachatelích, riziko však nelze vyloučit. Lidé by se podle Bushe v žádném případě neměli zatím vydávat do mešit.

„Mnoho z těch, kteří byli střelbou zasaženi, mohou být migranti, mohou to být i uprchlíci. Vybrali si Nový Zéland jako svůj nový domov a je to jejich domov. Jsou jedněmi z nás. Člověk, který na nás spáchal toto násilí, mezi nás nepatří,“ prohlásila novozélandská premiérka Ardernová.

„Nejsme jen spojenci, nejsme jen partneři, jsme rodina. (…) Truchlíme, jsme v šoku, jsme zděšení, jsme pobouření,“ podotkl australský premiér Morrison.

Jeho země útok teroristy, který ukradl tolik životů, odsuzuje. (sfr)