V případě tvrdého brexitu nebude Londýn zavádět na irské hranici žádné celní kontroly.

V případě, že Velká Británie opustí Evropskou unii bez dohody, nebude Londýn provádět na irské hranici žádné celní kontroly. Vláda navíc rozšíří seznam zboží dováženého ze zemí mimo EU, které nebude podléhat clům. Británie tak chce předejít zavedení tvrdé hranice mezi oběma částmi ostrova.

Kabinet premiérky Theresy Mayové zveřejnil „striktně dočasné a jednostranné“ kroky, které mají mimo jiné předejít růstu napětí v historicky neklidné oblasti mezi oběma částmi rozděleného irského ostrova.

Londýn na irské hranici nebude provádět žádné celní kontroly. U zboží, které bude nově podléhat clům, zatím ponechá jeho registraci a placení zcela na firmách, které je budou do Severního Irska dovážet.

Zavedení hraničních kontrol měla v rámci dojednané brexitové dohody zabránit takzvaná irská pojistka. Ta však byla zásadní překážkou pro schválení dohody o podmínkách brexitu britským parlamentem.

Mayová v Dolní sněmovně utrpěla už druhou velkou porážku. Následovat bude hlasování o tom, zda Britové chtějí Unii opustit bez jakékoli dohody.

Mayová prohrála klíčovou bitvu o brexit. Předloží návrh na opuštění EU bez dohody

(pel)