Český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) odmítl u příležitosti výročí vstupu Česka a zemí V4 do NATO možnost vytvoření společné armády EU, jejíž roli podle něho plně zastanou síly Severoatlantické aliance. (Foto: Twitter Úřad vlády ČR)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Varšavě u příležitosti výročí vstupu Česka a zemí V4 do NATO uvedl, že si nepřeje vznik společné armády EU. Je podle něj sice nutné čelit novým hrozbám jako dezinformace nebo kyberútoky, ale mělo by je řešit NATO. 

„Existují představy, že mají vznikat nějaké nové agentury Evropské unie pro boj s těmito hrozbami. Já si naopak myslím, že tyto věci má také řešit NATO,” uvedl Babiš na úvod oslav 20. výročí vstupu Česka, Polska a Maďarska do NATO a 15 let slovenského členství v této alianci.

Podotkl, že aliance musí být připravena na to, že současné boje se nevedou již jen „tanky a letadly”. Připomněl také, že příslušnost k Severoatlantické alianci je závazkem spoluodpovědnosti.

Český předseda vlády v této souvislosti odmítl možnost vytvoření armády EU, jejíž roli podle něho plně zastanou alianční síly. Unijní země by podle něho mohly mimo NATO více spolupracovat nanejvýš při plánování modernizace svých armád.

Všichni předsedové vlád V4 se shodli na tom, že význam NATO ani po 20 letech neklesá.

Česká republika se stala členem NATO 12. března 1999 společně s Maďarskem a Polskem. Slovensko se stalo členem až v roce 2004.

(pel)