Žluté vesty při protestech ve Francii zlikvidovaly 75 % silničních radarů. Podle vlády to navýšilo nehodovost a zvýšil se i počet mrtvých obětí. (Ilustrační foto)

Členové hnutí žlutých vest při protestech zlikvidovali tři čtvrtiny silničních radarů ve Francii. Zničení přístrojů měřících rychlost podle vlády způsobilo, že přibylo dopravních nehod a na silnicích zemřelo více lidí. 

„Zhruba 75 procent radarů bylo buď zničeno, nebo poškozeno, či jinak vyřazeno z provozu. A ano, je mezi tím přímá souvislost,“ uvedl ministr vnitra Christophe Castaner s odkazem na zvýšení úmrtnosti při nehodách o 3,9 procenta v lednu v porovnání se stejným měsícem loňského roku.

Zmínil například radary, které někdo zakryje igelitem. Ty potom sice nadále měří rychlost, ale nepořizují fotografie. V prosinci tak úřady podle ministra zaznamenaly čtyřikrát více přestupků, z toho nárůst překračování rychlosti o 400 procent.

„A na konci toho všeho jsou mrtví,“ dodal Castaner.

Obnova radarů pak vyjde stát na zhruba půl miliardy eur (téměř 13 miliard korun).

Od začátku protestů hnutí tzv. žlutých vest ve Francii bylo v zemi zadrženo celkem 8400 osob, z toho 7500 skončilo ve vazbě. Zhruba 1800 lidí pak bylo v souvislosti s demonstracemi odsouzeno.

Původně ekonomické protesty kvůli zvýšení ceny pohonných hmot se postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy lidé požadovali demisi prezidenta Emmanuela Macrona.

Francie tvrdě zakročila proti žlutým vestám: Odsouzeno bylo celkem 1800 protestujících

Revoluce ve Francii: Žluté vesty přinutily Macrona k uspořádání velkého referenda

(pel)