Francouzský prezident Emmanuel Macron po protestech žlutých vest zvažuje vypsání referenda. (Ilustrační foto: Koláž redakce)

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvažuje o uspořádání celostátního referenda. Donutily ho k tomu několikatýdenní protesty tzv. hnutí žlutých vest. Tamní ministerstvo vnitra, které volby a referenda organizuje, již předběžně v tiskárně objednalo obálky a lístky.

Podle listu Le Journal du Dimanche je šéf Elysejského paláce vypsání plebiscitu stále více nakloněn.

V hlasování by Francouzi odpovídali na zatím neupřesněné otázky, včetně ústavních.

Macron vidí referendum jako cestu z krize po protestech tzv. žlutých vest, ačkoliv vyloučil, že by se ve Francii konala častá referenda jako například ve Švýcarsku.

Francouzský prezident uvedl, že v „referendum v demokracii věří“.

Macron zároveň připomněl, že Francouzi v roce 2005 v lidovém hlasování odmítli evropskou ústavu, ale o dva roky později parlament schválil její náhradu – Lisabonskou smlouvu, tedy podle něj „učinil pravý opak“.

„A to byla podle mne obrovská chyba. Vzbudilo to pocit, že elity si myslí, že vědí víc než lidi, a že ti, kdo rozhodují, se nakonec mezi sebou domluví, aby vůli lidu zvrátili,“ řekl Macron podle listu Le Point.

Z tohoto konfliktu mezi přímou a zastupitelskou demokracií podle něj částečně pramení i současné potíže v zemi.

Protesty ve Francii vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země.

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy.

(pel)