Napětí v Kašmíru se stupňuje: Pákistán sestřelil 2 indické letouny.

Konflikt mezi dvěma jadernými velmocemi nabírá na obrátkách. Pákistán jako odvetu za útok indické armády na pákistánskou část Kašmíru sestřelil 2 indické letouny. Rakety vypálené indickou armádou zabily 6 civilistů včetně dětí. Země se o oblast Kašmíru přou dlouhodobě a nyní se opět ocitly na pokraji války. 

Protivzdušná obrana podle mluvčího pákistánské armády sestřelila nad pákistánským územím dvě indická vojenská letadla.

Jedno z nich údajně dopadlo na Pákistánem ovládanou část Kašmíru, druhé do části, kterou kontroluje Indie. Jeden indický pilot byl podle pákistánského armádního mluvčího v Pákistánu zadržen.

Mluvčí pákistánského ministra zahraničí Mohammad Faisal operaci armády své země potvrdil.

„Jediným účelem této akce bylo ukázat naše právo, naši vůli a naši schopnost bránit se,” napsal na Twitter.

Letadla podle něj zasáhla v Indii několik cílů, údery si ale nevyžádaly oběti na životech.

Už v noci na úterý podnikla indická vojenská letadla nálet na pákistánské území. Indie uvedla, že terčem byl výcvikový tábor extremistů a že při útoku zahynulo velké množství radikálů. Podle pákistánských úřadů si akce žádné oběti nevyžádala.

Indie zároveň uvedla, že její vzdušný prostor v Kašmíru narušila nejméně tři pákistánská letadla. Poté, co k nim vyletěly indické stroje, se pákistánské letouny stáhly.

Napětí mezi jihoasijskými zeměmi roste. Reagoval na to i americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který nabádal své protějšky z obou států, aby se nestupňovala vojenská aktivita.

Indická ministryně zahraničí ujistila, že její země si eskalaci nepřeje. Totéž řekl i její pákistánský kolega.

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly. Na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě tyto demokratické země disponují jadernými zbraněmi.

Kvůli Kašmíru už Indie a Pákistán vedly dvě války.

Dvě demokratické jaderné velmoci, Indie a Pákistán, zahájily otevřenou válku o Kašmír

(pel)