Indie: Preventivní údery vůči Pákistánu byly nezbytné. Dvě jaderné demokratické velmoci jsou ve válce. Indie zaútočila na Pákistán. (Ilustrační foto)

Indie zaútočila vojenskými letouny na Pákistán v oblasti Kašmíru a narušila vzdušný prostor nad výsostným územím svého souseda. Pákistánské stíhačky útok odvrátily, uvedla pákistánská armáda. Dvě demokratické jaderné velmoci se tak opět ocitly na pokraji války. 

Indie potvrdila, že podnikla preventivní nálet na Kašmír, aby odvrátila další sebevražedný útok.

„Indická letadla vnikla za dělící linii v Kašmíru u sektoru Muzafarabád do hloubky 5,5 až 6,5 kilometru. Pod tlakem se rychle stáhla a odhodila výzbroj, která dopadla na otevřené prostranství. Nebyla zasažena žádná infrastruktura, nejsou oběti,“ prohlásil mluvčí pákistánské armády Asif Ghafúr na Twitteru.

Upřesnil dále, že munice dopadla u Balakotu.

Indický ministr zahraničí Vidžaj Gokhale potvrdil, že terčem náletů byl Balakot. Město tohoto jména se nachází v pákistánské provincii Chajbar Paštunkvá a bylo zničeno při zemětřesení v roce 2005.

Gokhale vysvětlil, že terčem útoku byla skupina Džaíš-e-Muhammad (JeM), která se přihlásila k sebevražednému útoku na kolonu vojsk indického ministerstva vnitra, při kterém v půlce února zahynulo přes 40 lidí.

„Velký počet teroristů z JeM byl zabit. Při úderu nedošlo k civilním obětem,“ dodal Gokhale s tím, že mezi mrtvými jsou vysocí velitelé.

„Byly získány věrohodné informace, že JeM plánuje další sebevražedné útoky v Indii. Tváří v tvář okamžité hrozbě byly preventivní údery nezbytné,“ vysvětlil, proč Indie zaútočila.

Indie provádí v Kašmíru protiteroristickou operaci z toho důvodu, protože tam 14. února zaútočil sebevražedný atentátník na kolonu s vojáky ministerstva vnitra a přes čtyřicet jich zabil.

O několik dnů později došlo k dalšímu střetu s muslimskými radikály.

Indie tvrdí, že Pákistán kryje skupinu Džaíš-e-Muhammad. Pákistán však taková obvinění odmítá.

Pákistánský premiér, bývalá hvězda kriketu, Imran Chán v neděli vyzval indického premiéra Nárendru Módího, aby dal „šanci míru“. Dodal, že pokud Indie poskytne věrohodné zpravodajské informace, že Pákistán byl do atentátu nějak zapleten, „Pákistán okamžitě zareaguje“.

Kašmír je rozdělený na pákistánskou a indickou zónu kontroly. Na celé jeho území si dělá nárok jak Indie, tak Pákistán. Obě tyto demokratické země disponují jadernými zbraněmi.

Kvůli Kašmíru už Indie a Pákistán vedly dvě války.  (sfr)