ČSSD vedená předsedou Janem Hamáčkem (na fotografii druhý zleva podávající si ruku se šéfem odborové centrály) vyrukovala do boje za zkrácení pracovní doby a vyšší daně (Ilustrační foto).

Vládní sociální demokracie požaduje méně práce a vyšší daně. Předseda ČSSD Jan Hamáček rozběhl boj za zkrácení pracovní doby. Chce prosadit zkrácení pracovní doby o půl hodiny týdně, tedy o 2 hodiny měsíčně při zachování stejné výše mzdy. Oznámil to několik dní před volebním sjezdem ČSSD. 

„Chtěli bychom zahájit diskuzi o vizi sociální demokracie pro 21. století. Je to obecně o tom, abychom se nachystali na změny, které přicházejí v průmyslu, jako digitalizace, robotizace, e-mobilita. Budeme otevírat i témata, jako je zkrácení pracovní doby,“ uvedl Hamáček.

První návrh by strana chtěla předložit do konce volebního období, tedy do roku 2021.

Návrh by měl konkrétně vypadat tak, že zaměstnanci by pracovali každý týden o půl hodiny méně. Měsíčně by tak pracovali o dvě hodiny méně, než dnes.

Bankovní a digitální daň

Hamáček chce také začít prosazovat bankovní daň. Zdanění bank by podle vicepremiéra a ministra vnitra přineslo do státní kasy asi desítku miliard, které vláda nyní hledá.

Vedle bankovní daně Hamáček mluvil o případném zavedení digitální daně, o rušení daňových výjimek, o zvýšení spotřební daně na alkohol a o vyšším zdanění hazardu. Podle něho existuje prostor k uzákonění daňových změn tak, aby byly účinné už od příštího roku.

Digitální daň znamená, že by se zdanily firmy jako Google či Facebook.

„Ti velcí hráči realizují zisky na území ČR, ale daní je někde jinde. To, co tady vydělají, by měli také zdanit,“ deklaroval Hamáček.

„Jde nám o to, aby vláda nešla jen cestou tupých škrtů,“ vysvětlil předseda ČSSD.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už ministrům zadala, aby ve svých resortech hledali úspory. Ministryně také avizovala desetiprocentní snížení počtu míst ve státní sféře, propouštění by se ale nemělo dotknout například školství či bezpečnostních složek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ale bankovní dani brání. Tvrdí, že by vše nakonec zaplatili lidé, protože banky by zvýšily poplatky. Stejný názor má i opoziční ODS.

Babiš mluvil o tom, že si umí představit vyšší zdanění hazardu či tvrdého alkoholu. Šéf KSČM Vojtěch Filip po schůzce s premiérem minulý týden řekl, že k diskuzi je i zavedení digitální daně, což by podpořila i ČSSD. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Premiér Andrej Babiš z Egypta podpořil digitální daň a zdanění Googlu a Facebooku