Babiš podporuje zavedení digitální daně. Ale sazba 3 % se mu zdá nízká, chce více.

Premiér Babiš podpořil zavedení nové „digitální daně“ v Česku. Považuje to za způsob, jak zajistit vyšší příjmy státního rozpočtu. Zavedení digitální daně by znamenalo především zdanění firem, jako jsou Google či Facebook.

„Digitální daň určitě ano, podpořil jsem to i na evropské radě. Ty nadnárodní společnosti, které u nás podnikají, neplatí dost daně,“ prohlásil v průběhu zahraniční cesty v Egyptě předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Jak vysoké daně by společnosti měly platit, není zatím jasné.

„Paní ministryně financí Schillerová se inspirovala v Rakousku, přichází s návrhem tři procenta, to se mi zdá nízké,“ deklaroval Babiš.

Vládní koalici k tomu čeká diskuse, ANO a ČSSD by se měly sejít v polovině března.

Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) podporují zavedení digitální daně i vládní ČSSD a komunisté, kteří kabinet tolerují.

Diskusi se nebrání ani Piráti.

Digitální daň aktuálně obhajoval i šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Velcí hráči, Facebook či Google, realizují zisky na území ČR, ale daní je někde jinde. To, co tady vydělají, by tady také měli zdanit. Je tu shoda jak v rámci vládní koalice, tak s KSČM,“ zdůraznil.

Komunisté zavedení digitální daně podpořili minulý týden. Digitální daň podporují i Piráti. Podle nich by se to ale primárně mělo řešit na úrovni Evropské unie.

Koaliční strany budou však diskutovat i další daně.

„My jsme vždycky snižovali daně. Říkáme, že u některého hazardu, cigaret a alkoholu, což jsou činnosti, které bychom neměli podporovat, můžeme uvažovat o navýšení daní. Nic konkrétního na stole není,“ uvedl Babiš.

ČSSD plánuje zdanit banky. Podle Hamáčka by to do rozpočtu přineslo až 10 miliard. Proti tomu je však Babiš. Stejně jako ODS varuje před tím, že by se to promítlo ve zvýšení bankovních poplatků a nakonec by to odnesli klienti bank. (sfr)