Tesla vyvíjí samořídící technologii. Elektroauta by mohly samy jezdit od roku 2020. (Ilustrační foto)

Americká automobilka Tesla se chystá do roku 2020 přijít se samořídícím elektromobilem. Uvedl to podnikatel a  známý světový PR aktivista Elon Musk. Řidič si tak bude moci zavolat své auto, vůz ho vyzvedne a doveze na místo určení. Člověk za volantem si také bude moci zdřímnout.

„Myslím, že v letošním roce budeme mít plnohodnotný autonomní systém. Znamená to, že auto bude schopno najít řidiče na parkovišti, vyzvednout ho a odvézt na místo určení. Jsem si tím jistý, neříkám to s otazníkem,“ řekl Musk v rozhovoru se společností Ark Invest, která v Tesle drží podíl.

Poznamenal však, že nějakou dobu ještě potrvá, než budou automobily plně bezpečné a zcela nezávislé na zásahu člověka.

„Kdy bude bezpečné pro někoho usnout a probudit se na místě určení? Pravděpodobně koncem příštího roku,“ dodal Musk.

Zmínil, že tým nyní řeší především křižovatky. Podle něj je pro vůz sice velmi jednoduché číst dopravní značky, ale horší je to se semafory. Některé křižovatky jsou jimi doslova zaplaveny a i samotný člověk má podle něj někdy problém se vyznat, který je ten jeho.

V současné době si mohou majitelé vozů Tesla za 5 tisíc dolarů (112,9 tisíc korun) nechat do auta zabudovat asistenční systém. Funkce umí například měnit jízdní pruhy, sjet z dálnice nebo najíždět na exitech.

(pel)