Česko-polské vztahy se vyostřují. Polsko zvažuje jako odvetu za kontrolování hovězího masa zavedení kontrol českého piva.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof hrozí České republice, že Polsko začne s kontrolami českého piva. Vadí mu totiž, že veškeré hovězí maso z Polska je nyní v Česku kontrolováno kvůli odhalení bakterií salmonely. Podle něj Česko v podstatě závidí, že nedokáže polským potravinám konkurovat, a proto celou věc zveličuje.

„Já nechci nikomu nic oplácet, ale část zemědělců mi říká, že je třeba začít velmi důkladně kontrolovat české pivo,“ řekl Ardanowski.

České úřady začaly počínaje dneškem s kontrolou veškerého hovězího masa z Polska poté, co veterináři zjistili, že ve zhruba 700 kilogramech pocházejícího právě z Polska byly bakterie salmonely.

„Jestli nás neustále budou vydírat, jestli bude někdo rozehrávat svoje vnitropolitické hrátky, a je jedno, zda to budou Čechy nebo jiná země, a jestli bude očerňovat polské potraviny, nemáme jiné východisko než také začít velmi důkladně kontrolovat,“ varoval.

Polský ministr vnímá kontroly z české strany jako útok na Polsko a hodlá se podle toho zařídit.

„Můžeme také kontrolovat, jestli je teplota vždy správná, stejně tak datum spotřeby nebo obsah sladu a alkoholu,“ podotkl.

Upozornil dále, že každá záminka je dobrá k obvinění Polska, že má odporné potraviny. Podle něj věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci.

„Prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ dodal.

(pel)