Ministryně financí Alena Schillerová připustila, že kontroloři finančních úřadů dostávali prémie, pokud doměřili firmě daň tím, že jí neuznali odpočty na vývoj a výzkum.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) potvrdila, že státní úředníci generálního finančního ředitelství opravdu dostávali odměny za vysoké doměření daní poplatníkům. Dříve to ministryně popírala. Úředníci si tak měli přijít až na 200 tisíc korun. 

Praxi zavedl bývalý šéf Martin Janeček. Současná generální ředitelka Tatjana Richterová už to zastavila, ale k doplacení dříve přiznaných odměn musí dojít.

Úředníci na berňáku dostávali prémie až 200 tisíc korun, když firmám neuznávali daňové odpočty a doměřili jim vysokou daň.

Podle Schillerové však nebyly odměny stanovené v přímé úměře ke stanovení daně. Příslib odměny byl podle ní daný pevnou výší.

Ministryně dále uvedla, že za kontroly odpočtů na výzkum a vývoj finanční správa udělila 196 odměn 109 zaměstnancům v celkové výši kolem milionu korun.

V případě převodních cen šlo o 209 odměn 98 zaměstnancům v celkové výši přes milion.

Vedení finanční správy prý ministryni opakovaně ujišťovalo o tom, že se nic takového neděje.

Ministryně také odmítla, že úředníci mohli být motivování k tomu, aby porušovali zákon.

Rozpočtový výbor označil podobnou praxi za nepřijatelnou a za závažný exces. Poslanci vyzvali ministryni, aby vyvodila personální odpovědnost vůči osobám, které tuto praxi zavedly.,

Státní úředníci dostávali finanční odměny za trestání daňových poplatníků

(pel)