Evropská unie je slepá ulička a historický omyl, tvrdí bývalý český prezident Václav Klaus.

Evropská unie je slepá ulička a historický omyl, myslí si exprezident Václav Klaus. Zkritizoval i blížící se volby do europarlamentu. O křeslo v Bruselu se podle něj ucházejí spíše méně kvalitní kandidáti.

Klaus to uvedl pro Lidové noviny.

„K významu Evropského parlamentu jsem velmi skeptický. Většinou je to odkladiště druhořadých politiků, pro které není dostatečná role doma,“ řekl Klaus pro LN.

Bývalý prezident si prý z nabídky nedokáže vybrat stranu, pro kterou by byl ochotný v evropských volbách hlasovat.

„Neznám zřetelné politické seskupení, které by dnešní Evropskou unii jednoznačně označovalo za slepou uličku a historický omyl. Taková strana se u nás neodvažuje profilovat. A protože si tohle myslím, tak u nás žádného koně nemám,“ vysvětlil.

Klaus kritizuje EU dlouhodobě. V minulosti např. uvedl, že „Evropská unie je svěrací kazajkou, která Evropany přiškrcuje a nepřináší jim nic dobrého“.

Exprezident také obvinil „staré politické elity v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem“ z toho, že  „cíleně likvidují národní státy a zavádějí bruselskou diktaturu“.

Někdejší premiér uvedl, že sice za ČR podával přihlášku do EU a podepsal vstup do tohoto společenství, ale v referendu o přistoupení hlasoval proti.

Klaus zkritizoval oslavy 100 let ČSR: EU je v rozkladu. Macron a Merkelová přijeli ze strachu

Evropská unie je diktatura elit, obvinil Brusel exprezident Klaus. Odmítl však czexit

Klaus: Největším nepřítelem Česka jsou směrnice Evropské unie, ne Rusko

(pel)