EU se rozkládá, tvrdí exprezident Václav Klaus...

Exprezident Václav Klaus zkritizoval oslavy 100 let od založení ČSR – Česko je prý málo využilo k reflexi své současné situace v Evropě. Uvedl dále, že EU je v rozkladu. Francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová podle něj přijeli do Prahy ze strachu, že by se země V4 mohly odklonit od jádra Unie. 

„Evropská unie je v rozkládajícím se stavu, a ti dva dominantní představitelé Evropské unie mají strach, aby se země visegrádské čtyřky, té střední Evropy, nějak nezačaly od jádra unie vzdalovat, tak oni spěchají do Prahy, aby říkali: I my, velcí Francouzi, i my, velcí Němci, bereme Českou republiku na zřetel! To není nic jiného než jejich public relations,“ uvedl Klaus v diksuzním pořadu TV Prima.

Poukázal na to, že na víkendové oslavy nepřijeli představitelé Bruselu, ale hlavy nejsilnějších států. Návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německé kancléřky Angely Merkelové označil za jejich sebeprezentaci.

„Nepřijíždí žádný představitel Evropské unie, a tím se vracím ke svému bonmotu, EU by se měla přejmenovat na MMU jako Macron, Merkelová unie,“ řekl.

Macron před návštěvou Česka v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že EU potřebuje další integraci a nebude se ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat. Klaus jeho výrok označil za klasickou drzou aroganci Francouzů. Větší integrace EU skloňovaná Macronem podle něj znamená pouze snahu o zvýšení vlivu Francie.

Vznik Československa označil Klaus za jednoznačné pozitivum i přesto, jakými problémy si státy za svou stoletou historii prošly.

„Nesmíme si to nikdy nechat znesvětit a zejména ne těmi, kteří si naši nezávislost nikdy nepřáli a vidí jen chyby a nedostatky.“

(pel)