Klaus považuje Evropskou unii za diktaturu starých elit v čele s Angelou Merkelovou.

Exprezident Václav Klaus obvinil Evropskou unii z toho, že je diktaturou „starých elit“. Klaus však současně odmítl vystoupení Česka z EU po vzoru brexitu s tím, že naše země není ostrovem a nemůže si odchod z Unie dovolit. Potvrdil také, že nesdílí jakoukoliv obavu z Ruska.

Bývalý český prezident Václav Klaus obvinil „staré politické elity v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem“ z toho, že  „cíleně likvidují národní státy a zavádějí bruselskou diktaturu“.

Evropská unie podle Klause nepotřebuje reformy, ale hluboké systémové změny.

Klaus to uvedl v rozhovoru pro The Washington Times.

„Je to diktatura starých politických elit Evropy. Počínaje paní Merkelovou a pány Junckerem a Macronem. Je to požadavek k zavedení multikulturalismu ze strany politicky korektních evropských elit, které chtějí nějakým způsobem direktivně zamíchat národy a zavést diverzitu,“ prohlásil Klaus.

„Je to kulminace evropského unifikačního projektu,“ podotkl bývalý premiér a prezident České republiky.

Jako příklad toho, že k potlačování národní států v rámci Evropské unie už dochází, uvedl Klaus nedávno konaný mezinárodní tenisový turnaj Laver Cup, v němž soutěžil tým Evropy proti týmu sestavenému z hráčů „zbytku světa“.

Klaus není pro czexit 

Klaus také vysvětlil, že není pro vystoupení Česka z Evropské unie po vzoru brexitu.

Země velikosti ČR se svou geografickou polohou si to podle Klause prý nemůže dovolit.

„Netěšíme se takovému luxusu, že bychom byli ostrovem. Jsme geograficky ve skutečném středu Evropy. Všichni naši sousedé jsou v EU, takže nesdílím názor řady mých kolegů a přátel, že by mohlo dojít k něčemu jako české verzi brexitu,“ konstatoval Klaus.

Klaus také opětovně odmítl strašení Ruskem.

Obavu Polska a dalších evropských zemí z Ruska označil za „lehce šílenou“.

„Poláci stále žijí ve strachu z Ruska, což je lehce šílené, ale mám proto určité pochopení. Já z Ruska strach nemám. Žádná z těch pobaltských zemí nemusí mít z Ruska strach,“ dodal Klaus. (sfr)