Dánsko vystěhuje migranty na neobydlený ostrov Lindholm v Baltském moři.

Dánsko se chystá založit svůj Alcatraz. Migranty, kteří spáchají trestný čin, chtějí vystěhovat na opuštěný ostrov. Půjde o trestance, kteří z různých důvodů nemohou být vyhoštěni zpět do svých domovů. Přísnější postih uprchlíků schválil dánský parlament na konci roku 2018. 

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

Centrum bude na neobydleném ostrově Lindholm v Baltském moři. Ostrov je rozlehlý pouze 17 hektarů a od pevniny je vzdálený jen 3 kilometry.

„Není to žádné vězení, ale dotyčný tam musí být i přes noc a denně se musí hlásit policii. Ostrov je to velmi klidný a nejsou tam žádné automobily,“ uvedl Peter Skaarup, člen vedení Dánské lidové strany.

Podle vlády bude od roku 2021 na ostrově pobývat až 125 cizinců, kteří nemají povolení pobývat v Dánsku, ale nemohou být deportováni, například proto, že jsou bez státní příslušnosti, nebo proto, že Dánsko nemá s jejich domovskou zemí uzavřenou příslušnou dohodu.

Na ostrově budou rovněž pobývat odmítnutí žadatelé o azyl, kteří v zemi spáchali drogové a další zločiny a mají být podle soudního rozhodnutí po odpykání trestu vyhoštěni.

„Tito lidé nejsou v Dánsku vítáni a musejí to pocítit,“ řekla dánská ministryně pro přistěhovalectví Inger Stojbergová na adresu budoucích obyvatel ostrova.

Lindholm byl doposud veřejnosti nepřístupný a byl využíván pro výzkum virů, které způsobují takové choroby, jako je nemoc šílených krav či prasečí mor. Výzkumné zařízení se nyní přesune do Kodaně.

S plánem na vytvoření speciálního střediska však nesouhlasí všichni. Ostře proti němu vystupuje politická opozice, proti jsou i někteří obyvatelé. Občané Kalvehave, malého přístavu poblíž ostrova Lindholm, proti záměru protestovali.

Proti zřízení centra protestovala také Organizace spojených národů.

(pel)