Ministerstvo financí připravuje sjednocení odvodů a daní živnostníků s příjmem do 1 milionu korun ročně.

Ministerstvo financí chystá sjednocení daní a odvodů pro malé živnostníky do jedné paušální platby. V roce 2019 by měla činit kolem 5500 korun měsíčně. Poplatníkovi by tak odpadla povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola. Paušální daň by se vztahovala na podnikatele, jejichž roční příjem nepřekročí částku 1 milion korun. 

Místo obíhání tří úřadů a vyplňování několika formulářů by v budoucnu stačilo zaplatit jen jednu paušální daň. Tím by živnostníci vyřídili najednou daň z příjmu i zdravotní a sociální pojištění.

Paušální daň bude placena měsíčně jedinou platbou a bude zahrnovat minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění pro příslušný rok a částky 500 Kč.

„Celková výše tohoto paušálního odvodu by se v závislosti na vývoji průměrné mzdy, od které se minimální základy pojistného odvozují, měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 až 5500 korun měsíčně,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se tak výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Mnoho živnostníků by si už nemuselo navíc platit účetní služby, a tím by ročně ušetřili další prostředky.

„Chceme tím malým živnostníkům ušetřit čas, peníze i stres, které jsou s plněním odvodových povinností spojeny. Díky tomu se budou moci více věnovat svým zákazníkům, klientům, obchodním partnerům, nebo třeba rodině,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle Karla Havlíčka, předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, se jedná o průlomové rozhodnutí.

„Začíná se naplňovat náš dlouhodobý požadavek na zjednodušení podnikání nejmenších živnostníků. Podnikatele s příjmy do jednoho milionu korun chceme postupně vyjmout z řady nadbytečných povinností a zcela minimalizovat jejich administrativu,“ uvedl.

Zákon by mohl platit už příští rok, případně s širší daňovou reformou o rok později. Paušální daň by měla být dobrovolná.

ANO chce zjednodušit podnikání malým živnostníkům. Podle ODS jde o marketingový trik

(pel)